events, πολιτιστικη

Η πόλη έχει ρεπό

“Η πόλη έχει ρεπό”

στον πολυχώρο ΦΡΟΥΡΙΟ
25 Φεβρουαρίου έως 11 Μαρτίου

Ποιος από εμάς δεν έχει παιδικές αναμνήσεις, γεμάτες ανεμελιά, από τα οικογενειακά τραπέζια της Καθαρής Δευτέρας στην εξοχή; Με χαρταετούς, Γαϊτανάκι, με Χαλβά, λαγάνα, και λοιπά σαρακοστιανά εδέσματα;

Αναβιώνοντας αυτές τις ξέγνοιαστες στιγμές, το Φρούριο και η Χαλβαδοποιία Παπαγιάννης ΑΕ “ΟΛΥΜΠΟΣ”, συνδιοργανώνουν το project “Η πόλη έχει ρεπό”.

Το project διοργανώνεται με την αφορμή της συμπλήρωσης, φέτος, 70 χρόνων λειτουργίας της εταιρίας από την ίδρυσή της το 1949 στη Λάρισα ως οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής σουσαμένιου χαλβά και στηρίζεται στις αρχές του πολιτιστικού μάρκετινγκ και της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης και υπηρετεί την ανταποδοτικότητα στην τοπική κοινωνία μέσα από εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις.

Το project θα φιλοξενηθεί στον πολυχώρο του Φρουρίου και ασχολείται με τη σχέση ανάμεσα στην πόλη και τους ανθρώπους και την προσαρμογή της πολιτιστικής μας παράδοσης στη σύγχρονη εποχή. Περιλαμβάνει δρώμενα που αφορούν σε συνήθειες ετών και τείνουν να χαθούν αναφορικά με τη γαστρονομία, τα έθιμα των Αποκριών και την έναρξη της Σαρακοστής, την εποχή της άνοιξης και την εξοχή, ενώ ταυτόχρονα υιοθετούνται σύγχρονες καλές πρακτικές πολιτισμού και αστικής διαβίωσης που εφαρμόζονται ήδη διεθνώς, όπως ο θεσμός του αστικού πικνίκ.
σκοπός του είναι να δημιουργήσει μια εναλλακτική για όλους όσους επιθυμούν να δουν την πόλη μέσα από μια διαφορετική οπτική.
Το project θα διαρκέσει δύο εβδομάδες, από 25 Φεβρουαρίου έως 11 Μαρτίου, και περιλαμβάνει:

⦁ Εκπαιδευτικό εργαστήρι «Το μαγικό Σουσάμι» από 25 Φεβρουαρίου – 8 Μαρτίου για τα παιδιά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Λάρισας. Το πρόγραμμα είναι θεατροπαιδαγωγικό και στοχεύει μέσα από το παιχνίδι να ενημερώσει τους μικρούς Λαρισαίους σχετικά με την παραδοσιακή ελληνική διατροφή, τα έθιμα των Απόκρεων και της Σαρακοστής, τις θρεπτικές ιδιότητες του σουσαμιού και του χαλβά. Εμψυχώτρια του προγράμματος είναι η Θεατρολόγος/Παιδαγωγός κα Αγλαΐα Νάκα.

⦁ Εορταστικό happening για την Καθαρά Δευτέρα, που θα περιλαμβάνει:
⦁ πικνίκ και μπουφέ με σαρακοστιανά παραδοσιακά
⦁ αναβίωση του εθίμου γνωστού ως Γαϊτανάκι
⦁ αναβίωση του εθίμου της Χάσκας
⦁ συναυλία με τη μπάντα Χάλκινα Γουμένισσας

⦁ Την Καθαρά Δευτέρα οι Λαρισαίοι μπορούν να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία και να δουν την πόλη από ψηλά πετώντας με ένα αερόστατο.

⦁ κατά τη διάρκεια του project στο εστιατόριο του πολυχώρου θα σερβίρεται ειδικά σχεδιασμένο μενού με συνταγές εμπνευσμένες από το ταχίνι και το σουσάμι.

Η υλοποίηση ενός τέτοιου φιλόδοξου σχεδίου, για πρώτη φορά στη Λάρισα, στον πολυχώρο Φρούριο, αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία αναβίωσης της χρήσης που είχε ο λόφος του Φρουρίου ως χώρος αγοράς για τους πολίτες, δηλαδή σημείο συνάθροισης, συναναστροφής και κοινωνικοποίησης, καθώς πρόκειται για έναν σημαντικό ιστορικά χώρο στο κέντρο της πόλης με έντονο το δημόσιο χαρακτήρα του, ο οποίος γειτνιάζει με το μπεζεστένι/σκεπαστή αγορά που υπήρξε για τρεις περίπου αιώνες το ζωτικότερο τμήμα της αγοράς της πόλης παράλληλα με την ανάπτυξη της αγοράς (τσαρσί) στις νότιες πλαγιές του λόφου την περίοδο της πρώιμης Τουρκοκρατίας.

ΦΡΟΥΡΙΟ

Κάντε εγγραφή στο newsletter μας, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα και τις εκδηλώσεις μας.

Λόφος Φρουρίου 41222 Λάρισα